Fiscale

voordelen

Actueel
Meer voordelen
Rekenvoorbeelden
Lees verder

Wat zijn de actuele en potentiele fiscale voordelen

Een investering in zonnepanelen heeft een normale afschrijvingstermijn van 10 jaar.

Daarnaast kan een extra aftrekpost ontstaan door toepassing van de Kleinschaligheids Investerings Aftrek (KIA). Ook kunt u vanaf 2021 gebruik maken van de ISDE.

In de huurkoopconstructie wordt u vanaf het begin economisch eigenaar van de installatie. Dat betekent dat de waarde op de balans komt, en alle afschrijvingen en aftrekposten op dezelfde manier kunnen worden toegepast als bij een aankoop.

De fiscale maatregelen (EIA, KIA, VAMIL) zijn politieke besluiten en kunnen van jaar tot jaar veranderen. Deze maatregelen (behalve de VAMIL) hebben echter allemaal alleen betrekking op het jaar van de investering. De ISDE kan tot een jaar na opdracht nog ingediend worden. 

In 2021 mag u over de hele installatiekosten 45% ten laste brengen van uw winst. Dit geldt voor installaties vanaf 15 KWP (vanaf ongeveer 40 panelen dus)

Bij een installatie van 40 kWp betekent dit een extra aftrekpost van ca. € 11.000 en kan het fiscale voordeel oplopen tot ca. € 6.000.

Voor agrarisch ondernemers geldt dat bij bijna alle zuivelondernemingen tegenwoordig duurzame ontwikkelingspunten of een toeslag op de melkprijs worden gegeven voor duurzaamheids maatregelen, zoals zonnepanelen.

Uw voordeel

EIA

Voorwaarden:

  • Minimum: € 2.500,-
  • Binnen 3 maanden indienen
  • 45% van de kosten aftrekbaar van fiscaal resultaat

Het netto EIA-voordeel is in het rekenvoorbeeld ongeveer 17% van de investeringskosten.

ISDE

Voorwaarden:

  • Installatie minimaal 15kWp
  • Eigen stroomverbruik minimaal 50.000 kWh in voorgaande jaar
  • € 125 per kW
  • Niet te combineren met de EIA

Het subsidiebedrag berekend met het rekenvoorbeeld is hiermee: € 125,- x 45kW = € 5.625,- (21% van de investering)